Tenda, prelata, foaie de cort

Tenda, prelata, foaie de cort

Tenda, prelata, foaie de cort pentru camping, bushcraft, drumetii, supravietuire

Tenda de ploaie este un accesoriu cu multiple intrebuintari in camping cu hamacul sau orice tip de camping. Tarp-ul reprezinta unul dintre cele mai folosite produse de camping daca stii cum sa o montezi sau macar ce ai putea sa faci cu ea. Aplicatiile unui simplu acoperis, tenda, se regasesc in bushcraft, pescuit, vanatoare, fotografie wildlife, camping etc.
tenda-din-primul-razboi-mondial

 

Am inceput sa scriu articolul si am intrat imediat pe Wikipedia sa vedem de unde vine tenda sau tarp-ul. Din cate am inteles, pe scurt,Tarpaulin-ul sau Hootch, cuvantul si obiectul original provin din japonezul uchi care inseamna casa in zona rurala, asociata cu adaposturile similare Tendei din acea vreme a soldatiilor englezi.

Ok, englezii l-au preluat, iar primele utilizari ale Tendei sau Tarp-ului au fost in industria marinareasca, acoperind nave si ulterior yahturi iar in zilele noastre tenda este folosita universal de la bannere publicitare si pana la acoperisuri de stadioane.

Daca aveti curiozitate sa cititi, este o lectura este destul de interesanta. https://en.wikipedia.org/wiki/Tarpaulin

10 situatii in care e bine sa ai o Tenda, prelata, foaie de cort in bagajerie:

1. Evident, prima situatie in care te poti folosi de tenda este Protejarea de ploaie cand iesi cu hamacul. Si nu doar ploaia este fenomenul de care te poti proteja ci si umezeala care poate lua diverse forme de la ceata densa din varful muntilor si pana la roua de seara si dimineata de la campie.

acoperis-cort

2. Nu la fel de important, dar daca tot suntem in pozitia “deasupra capului”, tenda de ploaie te poate proteja si in caz de soare putand inlocui cu success orice parasolar sau umbrela de soare. Tenda, prelata, foaie de cort

paravan-de-soare
3. Acoperiti-va echipamentul ! daca echipamentul e in portbagajul deschis al masinii ori pe pamant langa masina, sau langa hamacul in care campezi, trage o tenda deasupra lor si poti fi sigur ca dimineata nu ai surprise cu umezeala sau cu animalele din zona.
adapost-pentru-animale

 

 

4. Tenda, prelata, foaie de cort – camping, paravan impotriva vantului.

Zilele cu vant puternic nu sunt ideale pentru camping. Cu toate astea, ancorarea unei tende impotriva vantului iti poate imbunatati simtitor confortul. Se poate folosi la protejarea bucatariei de camping si, cel mai folositor si util, poate constitui un paravan in cazul focului fie ca este folosit pentru gatit, cafea sau a focului de tabara.

5. Tenda, prelata, foaie de cort – acoperis pentru animalele de companie.

In cazul in care alaturi de voi aveti un prieten necuvantator, ii puteti oferi un adapost rapid amenajandu-i o zona de protectie sau chiar un mic cort.

6. Ground sheet pentru cort. Daca tenda voastra nu e din clasa ultra-light implicit subtire, o poti folosi ca protectie la nivelul solului pentru cort. Protejeaza impotriva infiltrarilor de apa si adauga un strat in plus de protectie impotriva pietrelor care pot strica materialul cortului.

tenda-tura-caiac

7. Tenda, prelata, foaie de cort – acoperis pentru barca/caiac/canoe camping.

Tenda pentru hamac – Tarp se aplica in cazul nostru pentru orice iesire cu barca sau caiacul fie ca vorbim de iesiri rapide pe lacurile de langa capitala, partide mai lungi de pescuit plantat sau saptamanile petrecute cu barca in Delta Dunarii.

Tenda, prelata, foaie de cort

Tenda, prelata, foaie de cort

8. Poze wildlife, sau foto hunting.

In Romania sunt doar cativa pasionati de foto hunting sau fotografie cu animale salbatice insa, probabil in viitor adeptii acestui hobby vor fii mult mai numerosi.

Foloseste o tenda cu model de camuflaj, ai grija ca aceasta sa nu fie facuta din materiale rigide, in general materialele rigide fac mult zgomot. Foloseste o tenda realizata din Silnylon sau polytarp (polyetilene tarp) pentru o camuflare vizuala si fonica ideala.

9. Mai poti folosi Tenda, prelata, foaie de cort la urmatoarele activitati outdoor: Paravan pentru toaleta din camping, paravan pentru dus, hamac improvizat (atentie in general tendele sunt realizate din materiale ne respirabile), recipient pentru colectarea apei de ploaie si caratul acesteia, pelerina de ploaie, toboggan cu apa pentru copii etc. Asteptam si de la voi alte sugestii de utilizare a tendei.

Tenda, prelata, foaie de cort

Tenda, prelata, foaie de cort

10. Cort improvizat.

Am lasat la final aceasta optiune deoarece din punct de vedere al utilitatii si importantei este similara cu primul punct, acoperisul pt ploaie.
Poti amenaja un cort in toata regula dintr-o foaie de cort. Iata mai sus o schita care iti ofera multiple optiuni. Practic dintr-o tenda de 3x 3 mt poti optine un cort (fara groundsheet sau cu ground sheet partial) pentru o persoana.

Amatorii de bushcraft realizeaza din 2 tende adapostul Basha tent. Un cort de o persoana cu o inaltime de la 75 cm la 1 mt, si groundsheet, o solutie prezenta in toate scolile de cercetasi si survival. Basha tent-ul provide din Malaezia, a fost importat tot de catre englezi si folosit ulterior in armata si serviciile speciale pentru versabilitatea acestuia: usor, neobservabil, ulterior cu protectie infra red si un camuflaj perfect.
Basha tent-ul este folosit si astazi pentru adaposturi improvizate low profile, foto hunting, vanatoare etc.

Gasiti aici articole tehnice pentru configurarea prelatei

Tenda, prelata, foaie de cort

Tenda, prelata, foaie de cort

Concluzii

Orice amator de camping ar trebui sa stie cum sa foloseasca o tenda la potentialul ei maxim. Utilizand unele dintre cele 10 puncte de mai sus, excursiile voastre vor beneficia intotdeauna de un element in plus de protectie ultra-usoara.

Pastrati o tenda in echipamentul de camping sau drumetie si nu o neglijati la urmatoarea iesire.
Sper ca v-am dat destule idei de “joaca”. Iesiti in natura si experimentati-le pe pielea voastra!
Noi va stam la dispozitie cu orice informatii privind tendele pe care le importam sau producem. TENDE IHAMAC

Main Menu