Tenda / prelata – ancorari de baza II

Tenda / prelata - ancorari de baza II

Tenda / prelata – ancorari de baza II pentru camping, bushcraft, supravietuire, drumetii. The Stealth, Plow Point, Tipi Tarp.

In primul articol v-am prezentat 3 ancorari de baza pentru foaia de cort / tenda. In aceasta parte vom analiza inca 3 configuratii ale prelatei care te vor ajuta sa creezi adaposturi trainice in functie de tipurile calatoriilor tale.

Tenda ultralight a castigat in ultima perioada foarte multi fani. E cazul celor care fac drumetii montane, hiking & camping, dar si celor care se pregatesc in tehnici de supravietuire sau bushcraft.

Prelatele ultralight sunt produsul de baza cand calatoresti cu bagaj minimalist, backpacking.

Tenda ultralight ocupa un volum foarte mic in bagajul de camping si are nevoie de putine accesorii pentru ancorare:

Cordelina – desi majoritatea tendelor au inclus un kit de ancorare (de obicei 4 cordeline si cuie de cort) vei constata in teren ca ai nevoie de cordelina suplimentara.Pentru a seta corect o prelata ai nevoie de o cordelina mediana, ridgeline, care sa sustina partea superioara a acesteia. Avand in vedere ca o tenda are dimensiune de minim 2,5m- 3 m, ridgeline-ul trebuie sa aiba minim 5-6 m. Tenda / prelata – ancorari de baza II

Cuie de cort ultralight si clipsuri pentru tenda– pentru configuratii mai complexe ai nevoie de mai multe puncte de sprijin sau ancorare la sol.
Daca ajungi seara la locul de campare sau ai nevoie de adapost rapid, e bine sa ai in rucsac un pachet de cuie care sa nu depaseasca 100 de grame. De asemenea, daca ai nevoie de prinderi intermediare, solutiile de ancorare prin clipsuri sunt foarte utile

Batul de drumetie/ hiking este util in orice situatie in care nu ai puncte de sprijin suplimentare ( copaci, pietre, alte structuri de peste 1 m inaltime)

Am mentionat mai sus ca adaposturile sau configuratiile prezentate sunt recomandate si sunt specifice activitatii pe care o desfasori.

In functie de conditiile atmosferice si mediul in care vrei sa campezi, astazi va prezentam: THE STEALTH, TIPI TARP si PLOW POINT.

Tenda / prelata – ancorari de baza II the stealth

Tenda / prelata – ancorari de baza II -The Stealth

In traducere din limba engleza, stealth inseamna camuflat, invizibil. Numele acestui tip de configurare pentru tenda / prelata spune aproape tot despre el.

Este un adapost discret care nu iese deloc in evidenta, o ancorare care iti asigura intimitatea in sesiunile de bushcraft si supravietuire.
Este destul de dificil de ancorat deoarece necesita folosirea ridgeline-ului pentru tensionare intre 2 copaci sau 2 bete de hiking in 3 puncte. De asemenea, are nevoie de 3 noduri Prusik si cateva cuie de cort.
Cel mai mare avantaj al acestei configuratii este protectia din laterale, spate si substrat. Lasa deschisa doar fatada pentru intrare sau pentru a capta caldura unui mic foc de tabara.
Dezavantajul Stealth-ului este spatiul mic care ramane la nivelul capului, fiind un adapost dedicat somnului si mai putin altor activitati desfasurate in adapost.
Este dedicat calatoriilor cu bagaj minimalist, backpacking, adapost tip bivy si este preferatul activitatilor de bushcraft si supravietuire.

Tenda / prelata – ancorari de baza II the tipi

Tenda / prelata – ancorari de baza II – Tipi sau Tipi-Tent

Tipi Tarp/tent este un hibrid intre Stealth si configurarea clasica A-frame. Beneficiaza de mai mult spatiu in zona capului decat Stealth-ul, dar pierde din lungime, afectand spatiul destinat picioarelor.
Tipi Tarp -ul iti ofera un confort sporit cand stai in sezut si intreprinzi activitati de bushcraft: teste de aprindere a focului, cioplit etc.

Tenda / prelata – ancorari de baza II the tipi

Volumul de aer interior se mareste cand esti in pozitia de somn, astfel creaza mai mult condens pe peretii prelatei. Acest aspect trebuie luat in considerare cand calatoresti pentru perioade mai indelungate.
Are aceeasi protectie buna de sus, laterale si substrat precum Stealth-ul si asemenea modelului anterior, capteaza cu brio caldura degajata de focul de tabara.

Tipi Tarp se ancoreaza in partea superioara intr-un singur punct de ridgeline, dar poate fi ridicat si cu ajutorul unui bat de hiking sau o tija din lemn.

 

Tenda / prelata – ancorari de baza II – Plow Point sau The Headspace

Tenda / prelata – ancorari de baza II the plow point

The Plow Point, in traducere plug, are forma similara lamei unui plug si este specifica zonelor sau situatiilor cu vant puternic.
O alta denumire a acestei configuratii este The Headspace ( spatiu la nivelul capului)  lesne de inteles din grafica provenienta acestuia.

Din acest punct de vedere este configuratia care beneficiaza de cel mai mare spatiu la nivelul capului. In functie de inaltime poti sta chiar in picioare in interiorul acestuia.

Plow Point este un tip de ancorare foarte rapid si usor, pretandu-se chiar si unui grup mic de persoane.

Tipul de ancorare este ideal pentru gatit in aer liber, cioplit si alte activitati de bushcraft. Cu atentie poti face chiar si un foc mic inauntru sau la marginea adapostului.
Se realizeaza foarte usor necesitand doar ancorarea intr-un singur punct de un copac sau o tija lunga de lemn. Lateralele se ancoreaza rapid cu ajutorul cuielor de cort.
Avand doar un singur punct de ancorare la inaltime, unghiul protector poate fi schimbat rapid in functie de directia vantului.

Tenda – concluzii pro si contra:

PRO:

– foarte usoara in comparatie cu alte adaposturi clasice.
– mai ieftina decat un cort.
– foarte versatila din punct de vedere al configurarii putand fii configurata in zeci de modele.
– permite circulatia aerului si previne sau reduce condensul in interior.
– asezarea pe substrat si deschiderea unei tende te aduce mai aproape de mediul inconjurator.
– poti dormi, gati, face focul sau te poti proteja de vant si ploaie.

CON:

– nu iti ofera protectie impotriva insectelor.
– expunere la ploi si vant in cazul in care tenda nu este ancorata corect.
– mai putin stabila decat un cort clasic.
– unele configurari sunt mai grele si necesita mai mult timp pentru ancorare.

Sper ca v-am facut curiosi si de data asta despre utilitatea si versatilitatea unei prelate si multiplele sale metode de ancorare.

Este usoara, impermeabila si rapid de ancorat in numeroase forme in functie de tipul de activitate outdor la care vrei sa participi.

Tenda / prelata – ancorari de baza II

Tendele comercializate pe platforma Ihamac au caracteristici si dimensiuni dintre cele mai diversificate. Tendele Thermo de la Bushmen, noutatea pe care o propunem pentru 2021, si clasicele ultralight de 3x3m pana la tendele de 5x5m de la DD Hammocks sunt produse care nu ar trebui sa lipseasca din bagajul de camping.

Categoria dedicata: Tende/ Prelate

In articolul urmator trecem la origami, nu din hartie, ci tot din prelate. Vom prezenta cateva modele care ar atrage si privirile celor mai carcotasi arhitecti.

 

 

 

 

 

Main Menu