Tenda/ prelata- 3 ancorari de baza

Tenda-prelata-3-ancorari-de-baza5

Tenda/ prelata- 3 ancorari de baza

Tenda sau prelata/ foaia de cort este un obiect cu multiple intrebuintari in campingul cu hamacul sau orice activitate outdoor.

Tarp-ul sau tenda reprezinta unul dintre cele mai utile produse de camping din punctul nostru de vedere.

Aplicatiile foii simple de cort, tenda, se regasesc in bushcraft, pescuit, vanatoare, fotografie wildlife, camping, drumetii montane, hiking, trekking, utilitar. Gasiti AICI un articol cuprinzator despre utilitatea acestui obiect.

Daca esti la inceput de drum in folosirea unei tende, atunci iti recomandam cateva accesorii de ancorare pentru a-ti face viata mai usoara:

Paracordul sau orice alta cordelina iti va facilita anumite set-up uri mai elaborate.

Batul de drumetie/ trekking/ hiking este de asemenea de ajutor daca doresti sa folosesti toate ranforsarile unei tende calsice, 19 la numar ( pentru o tenda de 3x3m) .

Cuie de ancorare – foloseste un set suplimentar de cuie de ancorare ultralight.

Pentru ancorarea unei tende sunt zeci de posibilitati pe care le vom explora impreuna in curand.

Pentru acest articol am ales 3 tipuri de ancorare cele mai uzuale, mai rapide si eficiente care iti vor fi utile in camping, bushcraft, supravietuire, pescuit si vanatoare, drumetii montane, trekking, hiking.

Tenda prelata- 3 ancorari de baza A frame

Tenda/ prelata- 3 ancorari de baza: Forma A – A frame

A-frame este cel mai des intalnit setup pentru Camping cu hamacul.

Tenda se ancoreaza pe prinderile/ ranforsarile superioare cu o cordelina de stabilizare, denumita ridgeline- figura de mai sus.

Ridgeline-ul sau cordelina centrala/ mediana in cazul tendei, poate fi realizata si utilizand doar prinderile laterale, ca in figura de mai jos. Este folosita pentru o ancorare mai rapida in caz de ploaie, dar nu asigura o intindere sufucienta iar ranforsarile sunt supuse unei presiuni maxime.

Tenda prelata- 3 ancorari de baza: A frame

Folosirea nu e indicata decat in cazuri de urgenta. In final acestea vor ceda si vor duce catre ruperea materialului sau a cusaturii.

Dupa ce am stabilit ancorarea centrala putem incepe sa ancoram cele 4 colturi ale foii de cort. Se pot folosi toate cele 19 puncte de ranforsare in caz de vant puternic, uragan etc, dar de obicei intinderea celor 4 corturi sunt de ajuns pentru aproape orice situatie normala de camping.

Din experienta va sugeram sa aveti grija la inaltimea la care setati ridge line-ul. E posibil ca cele 4 cordeline de cate 2 mt  cu care sunt echipate majoritatea tendelor ( Tende DD Hammocks ) sa fie insuficiente pentru atasarea in cele 4 puncte.


Tenda prelata- 3 ancorari de baza: Diamond frame

Tenda/ prelata- 3 ancorari de baza: Forma Diamant – Diamond frame

Protectie superioara impotriva vantului si a ploii din lateral.

Un setup bun pentru conditiile de vant puternic sau ploaie din lateral este cea in forma de diamant. In cazul acesta se pot folosii doar tendele in forma de patrat: classic 3×3, 3,5×3,5 4×4.

Simplu, ancorezi cordelina mediana/ ridgeline de cei doi copaci de 2 colturi diametral opuse, iar celelalte 2 le ancorezi in pamant conform figurii de mai sus.

Daca te confrunti cu o vreme neprielnica, cu vant puternic sau ploaie din lateral, poti ancora cu cordelina suplimentara si celelalte puncte de ancorare ranforsate.


Tenda prelata- 3 ancorari de baza: Lean-to

Tenda/ prelata- 3 ancorari de baza: Lean-to

Forma lean-to se traduce prin forma adapost si este o alegere perfecta pentru un setup de zi sau cand campezi cu bivi-ul, pe jos.

Adapostul deriva din A frame, un A frame rasturnat care asigura impotriva vantului doar dintr-o singura directie. Figura de sus.

O poti folosi ca paravan de vant, paravan de soare sau ploaie usoara.

Ca si A-frame, este usor de realizat folosind ridgeline-ul. O jumatate de tenda este ancorata asemanator A- frame ( fig. 1, fig 2), cealalta este ancorata in fata sus, la nivelul ridgeline-ului. Figura de mai sus.

O tenda/ prelata configurata astfel iti ofera posibilitati multiple in mica tabara construita. Poti gati impreuna cu prietenii, poti face focul in zona intrarii, poti folosi spatiul deschis pentru bushcraft sau alte activitati outdoor. Tenda camping

Adapostul poate fi realizat chiar de la nivelul solului (pe peretele de protectie). Astfel, poti regla inaltimea ridgeline-ului sau suprafata de acoperis superior.

Sper ca v-am facut curiosi de utilitatea si versatilitatea unei prelate si multiplele sale metode de ancorare.

Este usoara, impermeabila si rapid de ancorat. Categoria dedicata: Tende/ Prelate

 

Tenda prelata 3 ancorari de baza5

Tenda camping este folosita si ca adapost principal in bushcraft, pescuit, vanatoare, camping, drumetii montane, hiking, trekking, utilitar.

 

 

Main Menu