Hamac double layer si accesorii

hamace-outdoor-dd-hammocks

Hamac double layer si accesorii camping cu hamacul.

I. Hamac simpIu vs hamac double layer.

In primul rand, pentru cei care nu stiu, exista hamace simple, le cunoasteti, le-ati vazut peste tot in parcuri, gradini, festivaluri etc, sunt realizate dintr-o singura panza, in general colorate, usoare sau mai grele in functie de materialul din care sunt facute.

Hamacele cu doua straturi, double layer sunt realizate din doua straturi de material suprapus. Cum s-a ajuns la necesitatea de a avea doua straturi si la ce folosesc acestea, va voi spune in acest articol.

*(atentie a nu se confunda cu hamacele duble care de fapt sunt tot hamace simple, dar realizate dintr-un singur strat de material mai gros si mai lat pentru a putea sustine o greutate mai mare)

cuhamacul-hennesy-cascada-lolaia

II. Scopul unui hamac double layer

Cand mi-am achizitionat primul hamac de pescuit cu plasa de insecte cu scopul de a-l folosi si noaptea, dar si in perioadele mai reci ale anului, nu mi-am dat seama cat de mult conteaza cel de-al doilea strat, bineinteles acesta lipsea.

Scopul primordial al acestuia este protejarea impotriva frigului prin introducerea intre cele doua straturi a unui izopren sau a unei saltele gonflabile care sa nu se deplaseze sub tine in timpul somnului.

Cand vine vorba de camping cu hamacul, cea mai spinoasa problema este pierderea caldurii prin partea inferioara, la spate. Practic, in momentul in care te asezi in hamac iar straturile de imbracaminte si sacul de dormit sunt tasate, aerul circula pe langa tine si caldura nu se acumuleaza in partea de jos. Incalzirea spatelui este unul dintre cele mai importante puncte de confort in camping cu hamacul.
Adaugarea celui de-al doilea strat de material a dus, evident si la rigidizarea ansamblului si cresterea greutatii sustinute de hamac.

camping-hamac
III. Diverse metode de izolatie termica pentru hamac double-layer

Greseala mea de a folosi hamacul si sacul de dormit fara a avea o izolatie in partea inferioara s-a vazut inca din prima noapte de camping pe lac. Cu toate ca ma aflam intr-o zi de inceput de vara, a trebuit pana la urma sa dorm in sacul de dormit pe scaunul de pescuit. Am descoperit ulterior pe forumurile de hamace, ca greseala mea este una cu care se confrunta toti incepatorii in ale campingului cu hamacul.

Explicatia e simpla, in momentul in care sub greutatea corpului nu exista nici un fel de bariera termica intre cele 37 de grade ale corpului si temperatura exterioara, fie ea si de 20 de grade, se produce pierderea de caldura, resimtita in timpul somnului.

hamac-double-layer-detaliu
A). Prima metoda de protejare impotriva frigului in hamac este izoprenul

Din punct de vedere al protectiei termice, izoprenul sau folia reflectorizanta creaza bariera termica necesara astfel incat sa poti dormi linistit nopti la rand in hamac la o temperatura care sa nu scada sub cea de inghet, ajutat fiind de un sac de dormit performant.
Cele doua au insa mici dezavantaje cand vine vorba de confort. Daca nu esti inzestrat cu un somn linistit sau te trezesti in miezul noptii sa schimbi pozitia in hamac pe diagonala, vei constata ca este destul de greu sa schimbi si pozitia izoprenului. In acest caz, un hamac cu constructie asimetrica si ancore pentru izopren cum sunt cele de la Hennessy Hammock, isi va face treaba mai bine fata de alte tipuri de hamace.

ddhammocks-saltea-gonflabila

B) A doua metoda este inserarea intre cele doua straturi ale hamacului a unei saltele gonflabile. Am separat aceasta optiune de cea de mai sus in ciuda asemanarii- cel putin ca forma- dintre cele 2, deoarece salteaua gonflabila intra intr-un alt nivel de cost, sporeste confortul peste noapte, dar poate fi mai voluminoasa.

dd-underblanket-superlight-hammock

C) Evolutia protectiilor termice in campingul cu hamacul a culminat recent cu inventarea Underblanket –ului sau Underquilt (“patura pe dedesupt” pe romaneste).
Underblanket-ul este similar unui sac de dormit deschis care se monteaza sub hamac si masoara in medie 2 mt, adica suficient cat sa asigure protectie pentru o persoana matura. Ancorarea se realizeaza pe ambele capete ale hamacului si, in cazul Underblaketului DD Hammocks, pe gaicile special realizate in lateralul tuturor hamacelor DD.

Cum functioneaza Underblanket-ul?

Undeblanket-ul se monteaza sub hamac, dar nu il atinge. Intre hamac si patura ramane un gol de aer la o temperatura constanta mentinuta de caldura corpului. Fibrele din interiorul paturii nu sunt presate si formeaza o bariera de protectie constanta.

hamacul-double-layer

Underblanket-ul are doua avantaje majore fata de celelalte sisteme de izolatie: poate fi folosit atat pe hamacele double-layer cat si cu hamacele simple, single-layer si asigura protectie inclusiv pe laterale unde avem din nou pierderi importante de caldura, functie pe care izoprenul nu o asigura.
Dezavantajul este pretul similar unui sac de dormit, dar daca punem in balanta confortul, siguranta si protectia, pretul este unul cat se poate de justificat.

izopre-underblanket-doublelayer

 

Am facut cateva teste pentru Underblanket cu hamacul simplu, Superlight-ul de la DD, dar si cu double-layer Frontline MC. Superlight-ul l-am transportat spre munte, la poalele Retezatului fiind mai usor, pe cand Frontline-ul a fost folosit la o partida de pescuit langa Bucuresti.

Concluzii

In ambele variante, daca o sa aveti curiozitatea sa testati, o sa observati aproape instant ca senzatia de confort si caldura nu e doar o impresie, ci o realitate si asta deoarece in ciuda celor 5-7 grade inregistrate peste noapte, corpul este protejat din toate partile, mai putin partea de sus.
La Frontline am facut si un test cu Underblanket plus o folie cu bule termoizolanta si am ajuns la concluzia ca, cel putin pana la 5 grade, folia nu prea vine cu nimic in plus. Posibil sa aduca un plus daca temperaturile scad sub cele de inghet, dar asta va fi subiectul unui alt test.

D) Pentru protectia in partea superioara – vezi articol camping cu hamacul- scotienii de la DD Hammocks vin cu o solutie de patura, Quilt-ul, care poate fi folosit si ca sac de dormit/patura, daca conditiile atmosferice sunt mai prietenoase, dar si ca patura suplimentara peste sacul de dormit cand campezi in conditii extreme de temperatura.

“…Piesa-i gata, trag oblonul, Hei, ce ploaie e afara!nu inainte sa va redau mai jos un citat interesant de pe Wikipedia -Hamac double layer si accesorii

“Travel or camping hammocks are popular among Leave No Trace and Ultra-Light campers, hikers, and sailing enthusiasts for their reduced impact on the environment and their lightness and lack of bulk compared to tents…”

Zile insorite si nopti luminate va doresc !

cu-hamacul-la-pescuit

Main Menu