Camping cu hamacul in sezonul rece

camping-cu-hamacul-toamna

Camping cu hamacul in sezonul rece

Alegerea locului de campare

Cand cauti locul ideal de ancorare a hamacului tine minte ca acesta, spre deosebire de cort, nu este constrans de planeitatea substratului, de prezenta pietrelor sau a radacinilor de pe sol si de asemenea, nu trebuie sa iti faci griji pentru scurgerea apei in caz de ploaie.

Trucuri pentru protejarea impotriva vantului


Unul dintre cei mai importanti factori pentru pozitionarea unei tabere cu hamacul este directia fata de vant. Cauta locuri cu protectie naturala impotriva vantului cum ar fi vegetatia densa din jur, bolovani, stanci sau dealuri.

pozitionare-hamac-iarna
Orientare

Daca vantul bate dinspre vest, ancoreaza hamacul in pozitia nord-sud, ramanand ca tenda sa formeze o bariera impotriva vantului. Tenda va adauga extra protectie in aceasta situatie.
Ancorarea impotriva vantului ( pe lateral, vezi schita) pe stanci sau dealuri iti poate aduce un plus de confort in noptile reci. Daca vantul nu este o problema reala, atunci poti incerca sa campezi, functie de rasaritul soarelui, astfel incat sa beneficiezi de mai multa lumina inca de la primele ore ale diminetii.

Evita „zonele reci”

Cauta locurile de campare aflate la jumatatea crestelor sau dealurilor. Camparea pe varfuri/creste te va expune vantului, in aceeasi masura ancorarea la baza acestora, te va expune intr-o “zona rece”. Pe masura ce aerul cald se ridica, cel rece coboara spre vai, formand o zona rece mai ales in timpul noptilor.
Daca ceata se formeaza la baza vailor, temperaturile pot scadea pana la 4 grade fata de un loc situat la o altitudine de plus 15 mt.
Lacurile au acelasi efect, asadar recomandarea noastra este sa gasiti locuri mai departate de apa, in special in zone cu rauri sau izvoare de munte.
Incercati sa evitati zonele care va expun excesiv la roua cum ar fi campii/ pajisti deschise fara vant, unde toate obiectele suspendate, inclusiv hamacul, vor colecta condens.

Camping cu hamacul in sezonul rece! Izolatia!


Cea mai mare problema cu care te confrunti cand campezi cu hamacul este pierderea de caldura prin partea inferioara a acestuia din cauza presiunii propriului corp asupra sacului de dormit si a hainelor.

izolare-hamac
Unul dintre cele mai importante echipamente pe care trebuie sa le ai la tine in perioadele reci este salteaua gonflabila sau izoprenul. Acesta este inserat intre cele 2 straturi ale hamacului ( pentru hamace double-layer) pentru a ramane intr-o pozitie stabila in timpul somnului. Recomandam saltelele care reflecta caldura, cum sunt protectiile de parbriz pentru masina. Acestea se gasesc in general pe dimensiunea ideala pentru utilizarea in hamac ( destul de mari ca sa-ti asigure izolatia pentru corp, dar nu prea late sau lungi ca sa te incomodeze in timpul somnului). Daca pozitionezi spre tine partea reflexiva, aceasta iti asigura pierderi minime de caldura.

sac-de-dormit-hamac

Alternativ, poti opta pentru produsul Underblanket, care este asemanator unui sac de dormit, dar care se pozitioneaza sub hamac. Pozitia Underblanket-ului si faptul ca acesta nu este tasat sub propriul corp, creaza o perna de aer cald in partea inferioara a hamacului. Credem ca metoda aceasta este una dintre cele mai confortabile si sigure metode de izolare cand vorbim de campingul in hamac.
Izolatie in partea de sus

Camping cu hamacul in sezonul rece

Cu cat mai multe straturi cu atat caldura este mai bine pastrata in interior! Incepand cu imbracamintea si pana la materialul hamacului, numeroase straturi usoare sunt de preferat in locul celor putine, groase si de greutate considerabila. Functie de temperatura exterioara, te poti pregati cu costum de corp termo si imbracaminte calduroasa de outdoor de buna calitate.

Toate acestea, alaturi de izopren, saltea, Underblanket si sacul de dormit sau Quilt ( patura de hamac), ar trebui sa fie suficiente pentru temperaturile prezente la noi din tara.

camping-cu-hamacul
Sugestie: cei mai comozi saci de dormit in hamac sunt cei cu fermoarul pe mijloc, similari celor militari sau celor de la DD Hammocks, modelul Jura 2. Acestia asigura o urcare, pozitionare si coborare usoara din hamac.

Acest articol este tradus din limba engleza si pus la dispozitia cititorilor Ihamac/Blog de catre DD Hammocks. Toate drepturile asupra acestui articol apartin DD Hammocks. 

www.ddhammocks.com

Main Menu