OPINEL

Opinel-nr.8

OPINEL Cutite Opinel, Istorie din Franta

Compania Opinel fabrică și comercializează o linie de cuțite omonime, patentate, cu mâner din lemn de diferite esențe, înca din 1890 în orasul Savoie din Franța, unde afacerea de familie deține și un muzeu dedicat.

Joseph Opinel

Joseph Opinel

 

Cuțitul Opinel este fabricat din oțel cu conținut ridicat de carbon, dar și din oțel inoxidabil Sandvik (Suedia). Compania este una de renume mondial și se poate lăuda cu un număr de aproximativ 15 milioane de cuțite vândute anual (2014).

In 1890, la vârsta de optsprezece ani, Joseph Opinel a înființat o forjă în micul oraș Albiez-le-Vieux (Savoie) în care realiza topoare, potcoave, lame și cuțite pentru fermierii din Savoie și din apropiere, continuând traditia mostenită din familie de la tatal și bunicul sau.

Plin de pasiune pentru inovație și tehnologie isi construiește propria cameră de filmat. Curând devine fotograful zonei la nunți și evenimentele speciale.

 

 

Joseph Opinel

Familia Opinel

 

Condus de instinctul și pasiunea pentru noile tehnologii și manufacturarea prin metode moderne, iși ocupă restul timpului, in ciuda opiniei tatălui sau tradiționalist, constuind și perfecționând un cuțit mic de buzunar. Acesta este momentul nașterii ‘Opinel’, un cuțit utilitar folosit în scurt timp de întreaga comunitate.

La începuturi, briceagul Opinel au fost realizate tradițional doar din oțel carbon, iar manerele din lemn de păr sau frasin. Joseph iși dezvoltă și perfecționează cuțitul în diferite marimi, la cererea clienților săi. Astfel, în 1897 lanseaza gama de marimi standard de la 1 la 12. Briceagul cel mai mic, nr 1, includea si un inel de ancorare pentru lant sau ceasul de buzunar. E scos din fabricatie impreuna cu nr 11 in 1935 din cauza interesului scazut.

briceag opinel 2

 

Cel mai mic cutit Opinel in zilele noastre, nr 2, are o lama de 3,5 cm. Cel mai mare cutit Opinel, nr 12 are o lama de 12 cm. In anii ‘70 un cutit gigant de 22 cm si 50cm la deschidere a fost adaugat in colectie, Nr 13. OPINEL Cutite Opinel

Succesul inventiei sale il propulseaza pe Joseph in 1901 intr-o fabrica noua, producand propria electricitate. Aceasta ii permite sa foloseasca tehnologie noua in fabricarea mai rapida a manerelor cutitelor.

 

 

Mana Incoronata

Mana Incoronata

 

 

In 1565, Regele Charles IX al Frantei a decretat inscriptionarea tuturor obiectelor realizate de catre fierari. Joseph a optat pentru ‘Mana Incoronata/ Crowned Hand’ in 1909 ca simbol al marcii, facand legatura directa cu orasul de origine, Savoie. Semnatura este aceeasi inca de atunci.  Briceagul traditional de buzunar si-a mentinut simplitatea si dupa un secol. OPINEL Cutite Opinel

 

 

Briceagul Opinel este recunoscut de MOMA ( Muzeul de arta moderna din New York) drept un masterpiece din punct de vedere al designului.
Serie cutite Opinel

Serie cutite Opinel

Main Menu