Istoria recenta a hamacului

istoria recenta a hamacului

Istoria recenta a hamacului

Dupa cateva incercari de atribuiri fara acoperire a introducerii hamacului in Europa, este acceptata ipoteza ca acesta a fost “importat” de catre Cristofor Columb in prima sa expeditie catre Lumea Noua, prezent Bahamas, de unde a si adus in Spania la finalul calatoriei cateva exemplare.

istoria recenta a hamacului

Desi informatiile Wikipedia sunt contradictorii, in 1575 apare lucrarea “Descoperirea Americii”, schita/pictura de Jan van der Straet sau Stradanus- prieten si companion al lui Columb, ulterior preluata in pictura lui Theodor Galle, reprezentandu-l pe Amerigo Vespucci in contact cu primii indigeni. Reprezentarea unei femei in hamac este de asemenea confundata deseori cu imaginea fiicei căpeteniei amerindiene Powhatan-Sachem, Pocahontas ( n. cca 1595)

Tikal_Guatemala_Templo

Multe tari din America Centrala inclusiv Mexic, Guatemala, El Salvador cat si din America de Sud, Brazilia, Ecuador au o istorie de peste 800-900 de ani asociata folosirii hamacelor. Cu toate acestea, este acceptat de catre majoritatea istoricilor, faptul ca inventia hamacului se datoreaza avansatei culturi Mayase. Aceasta civilizatie dezvoltata care a dat lumii unul dintre cele mai complexe calendare, calendarul Mayas, care a reusit sa construiasca in secolul al V-lea i.Hr capodopere arhitecturale demne de secolul nostru si care si-a creat propriul sistem de scriere, a inventat si hamacul mayas, model folosit chiar si in zilele noastre fiind considerat cel mai ingenuos si confortabil tip de hamac.

Acum ca am gasit si sursa hamacului va propun sa intram putin in istoria recenta a acestuia privind utilitatea, raspandirea si modelele actuale de hamace.

Din punct de vedere al utilitatii, hamacele au fost valorificate imediat in diverse industrii, prima fiind cea navala. In jurul anului 1590 hamacele au fost introduse si folosite pe navele commerciale sau de razboi.

Zentralbild-Sturm 27.12.1951 Segelschulschiff "Wilhelm Pieck" Die zukünftigen Kapitäne, Steuerleute und Maate unserer Handelsflotte werden auf der schmucken Zweimaster-Schonerbrigg "Wilhelm Pieck" in einem 10-wöchigen Lehrgang ausgebildet. Die Schüler, die aus allen Teilen der DDR kommen und der Interessengemeinschaft für Wassersport der Freien Deutschen Jugend angehören, lernen unter Anleitung des erfahrenen Kapitäns Weitendorf, der vier Offiziere und einer 10-köpfigen Stammannschaft mit grosser Begeisterung die Bedienung des Segelschiffes. Sie wissen, dass der Tag eines einheitlichen Deutschlands nicht mehr fern ist und freuen sich darauf, mit unseren Handelsschiffen alle Meere befahren zu können. Was sie gelernt haben, werden sie dann erst richtig beweisen können. UBz: Ruhe im Schiff - Auch in Hängematten schläft es sich gut.

Royal Navy, Marina Regala Britanica sau principala forta navala din Marea Britanie a introdus la bordul navelor sale hamacul din panza, inca din 1597. La bordul navelor, hamacele si-au gasit rapid utilitatea prin micsorarea spatiilor de dormit in zonele unde paturile nu se puteau folosi. Deoarece hamacul se legana in concordanta cu miscarile corabiei, acestea au micsorat riscul caderilor accidentale de la inaltime, cauza multor decese in acea perioada.

sailor-hammock

Hamacele asigura de asemenea si un confort mai mare in timpul somnului fata de paturile clasice, cel care se odihneste fiind intr-un echilibru mult mai apropiat de miscarile navei. Prin 1950 marinarii foloseau deja sisteme de ancorare care faceau aproape imposibila o cadere din hamac, de asemenea tot in aceeasi perioada se folosesc pentru prima data saltele inguste care protejau impotriva frigului.

Apollo18

Folosirea hamacului in secolul 20 se intensifica, hamacele navale devenind solutia optima de cazare pe apa chiar si in al doilea razboi mondial, de asemenea utilitatea lightweight a hamacului isi face prezenta si in cadrul trupelor terestre, dar aici discutam deja de tipurile de hamace Jungle sau Venezuelene care beneficiaza pentru prima data de material usoare, plase de tantari si acoperise de ploaie, numite tende.

astronauti

Hamacele sunt folosite si pe navele spatiale tocmai pentru egornomia lor si a spatiului ocupat. In cadrul programului Apollo, modulul lunar era echipat cu hamace pentru pilot si commandant.

hammocks-are-aphrodisiacs-CriticalCactus

Studii recente arata ca odihna si chiar somnul constant in hamac ajuta in diverse cazuri precum insomniile, durerile de spate, hamacul te poate face chiar si mai intelligent, dar poate avea si un effect afrodiziac… despre toate acestea insa, va voi povesti intr-un alt articol in care vom analiza 7 dintre cele mai utile si utilizate modele de hamace din lume.

foto Wikipedia

Main Menu