Istoria hamacului

istorie

indiana

Istoria hamacului de la primele insemnari pana in prezent.

Hamacul reprezinta o bucata de material, franghie sau tesatura de sfori suspendat intre doua puncte, de obicei doi copaci si este utilizat pentru leganat, dormit sau pentru odihna.

Recent, hamacul a devenit un hobby la nivel mondial, fiind folosit in aproape toate sporturile outdoor, camping, bushcraft, supravietuire, pescuit etc.

Hamacele au aparut pentru prima oara si au fost dezvoltate de locuitorii nativi ai Americii de Sud si Centrale pentru dormit. Mai tarziu hamacele au fost folosite la bordul corabiilor pentru confort si ergonomie, apoi de exploratori sau soldati, care calatoreau prin regiunile impadurite si in cele din urma, prin anii 1920, pentru sustinerea copiilor in invatarea primilor pasi.

In zilele noastre hamacele au devenit populare in toata lumea, fiind folosite la relaxare in drumetii. Bagaje lightweight, alpinism, camping, pescuit, devenind incet, dar sigur un hobby cu mii de fani si utilizatori, prezenti in zecile de forumuri din toata lumea.

Pentru unii ca noi hamacul este vestitorul primaverii, reprezinta relaxare sau joaca, reprezinta timp liber sau sport sau mai simplu, viata traita la intensitatea pe care ti-o doresti.

istoria hamacului

Istoria hamacului

Istoria hamacului

Primele insemne legate de hamac dateaza din perioada anilor 46-125, perioada in care a trait Plutarh, scriitor si moralist de origine greaca. In lucrarea sa “Viețile paralele ale oamenilor iluștri” spune despre Alcibiades, general si politicial atenian (cca 450-404 I.Hr), ca acesta si-ar fi taiat din puntea corabiei pentru a ajusta patul suspendat, ajutandu-l astfel sa doarma mai comod, patul fiind atarnat cu ajutorul unor sfori.

istoria hamacului

Istoria hamacului

Ulterior, colonistii spanioli noteaza ca utilizare a hamacului de catre nativii Americani, in particular in Indiile de vest, in jurul anilor 1542 (Bartolomé de las Casas (1542)  The Destruction of the Indies).

Child_in_Indian_Sari_Hammock_by_Etan_Doronne

Istoria hamacului

Se presupune ca originea cuvantului hamac provine din Taino, grupul Arawakan, populatie de indigeni din zona Caraibelor si a Floridei. In limba vorbita de aceste triburi, cuvantul folosit pentru hamac insemna plasa tesuta, plasa de peste.

Primele hamace au fost realizate din scoarta copacului numit hamack tree, ulterior aceasta a fost inlocuita cu fibre de Sisal- Agave sisalana, planta asemanatoare cu cea de aloe.
Una dintre utilizarile primordiale ale hamacului a fost aceea ca oferea siguranta impotriva transmiterii de boli, intepaturilor de insecte si proteja impotriva animalelor. Prin suspendarea paturilor sau a leaganelor de copii deasupra suprafetei pamantului, bastinasii erau mai bine protejati impotriva serpilor, a insectelor sau a oricaror pericole de la nivelul solului, cauza destul de frecventa a decesurilor in acea perioada.

Se pare ca utilitatea initiala a acestui obiect, prezent astazi in numeroase culturi, s-a pastrat pana in zilele noastre, fiind des folosit pentru a proteja impotriva tantarilor, a animalelor salbatice sau a altor pericole de la suprafata pamantului. Bineinteles, utilitatile hamacului s-au diversificat in timp devenind un obiect de relaxare, joaca sau pur si simplu decorativ.

Foto: wikipedia.org

Main Menu