Cu hamacul in Rapa Corbilor

mica

Mi-am petrecut copilaria intr-o zona cu o puternica incarcatura istorica, Ocnele Mari, Judetul Valcea. Din nefericire nici autoritatile locale si nici localnicii nu au dat mare importanta trecutului si nici acestei pozitionari geografice, asa ca incet dar sigur, asemenea altor zone “parasite” ale Romaniei, aici mai gasesti doar franturi de istorie si cioburi din dovezile civilizatiei de odinioara.

Orasul, statiune turistica capusata si distrusa in mare parte dupa ’89, este atestat pentru prima data intre 1408-1418 de catre Mircea cel Batran, care il numeste “targ”.  In 1960, profesorul Gheorghe Mosteanu descopera in gradina sa vase de lut ars inscriptionate cu diverse cuvinte: REB, MARK și BUR. Dupa cateva cercetari in zona se descopera si atesta cetatea Buridava, de peste 2000 de ani vechime, locuita de buri, toate mentionate de insusi istoricul grec Ptolemeu in scrierile sale.

Aparitia burilor in zona nu e intamplatoare, capitala tribului geto-dac, Buridava fiind una dintre cetatiile care formau defensiva regilor daci de la Sarmisegetusa Regia. Asezarea burilor in zona este desemenea strans legata de faptul ca aici, in Ocnele Mari, se afla una dintre cele mai mari saline de sare din tara cu o suprafata de peste 20.000 de metri patrati si 13 km de galerii subterane, filonul de sare fiind apreciat la peste 600 de metri grosime.

_MG_2965

pereti-verticali

enigma din rapa corbilorO alta bogatie a locului o reprezinta tuful calcaros dacitic. “Epicentrul”  zacamintelor de tuf si locul unde am sa si ajung cu hamacul se numeste Rapa Evantai sau Rapa Corbilor. Legendele acestei locatii au fost transpuse in cartea Enigma de la Rapa Corbilor, scrisa de fostul ofiter de securitate, Mihai Modoeanu care in lucrarea sa de fictiune arata cum nemtii ar fi ascuns o arma ultrasecreta in zona.

Rapa in sine, in forma unui evantai, este o rezervatie geomorfologica de interes national cu o suprafata de 15 ha, declarata arie protejata in anul 2000. Stratul de tuf masoara pana la 100 de metri adancime si formeaza un povarnis cu un unghi de peste 50 de grade. Rezervatia adaposteste o planta foarte rara, singura planta carnivora din Romania, pe numele ei Roua Cerului sau Drosera Rotundifolia. Evantaiul este pozitionat strategic la 1 deal distanta de fosta cetate Buridava.

roua_cerului

In copilarie alergam pe crestele ametitoare alaturi de copiii satului, de data aceasta, probabil si cu trecerea timpului si adancirea vailor, totul mi s-a parut foarte abrupt, aproape de netrecut, pana la urma am reusit totusi sa urc peretele aproape vertical in unele locuri. Premiul cel mare il reprezinta perspectiva pe care o ai de deasupra prapastiei, practic poti observa toata localitatea si satele aditionale.

me-pom-pom

Fara aer am reusit sa fac cateva poze cu noul hamac de outdoor pe care il lansam in luna Iulie, Pom-Pom. Mi-am ales acest loc deoarece de aici imi trag obarsia, ma reprezinta si reprezinta munca pe care am facut-o in lansarea acestui produs alaturi de partea de creatie realizata in Bucuresti alaturi de Andrei Gruia de la Minorswing.

pom-pom

Ne-am dorit un hamac compact si rezistent, pregatit pentru ture cu rucsac usor, asadar ne-am ghidat dupa aceste criterii pentru a crea un hamac lightweight de tura. Am ales o tesatura care respira, de tipul rip-stop. Un material subtire si usor dar indeajuns de rezistent cat sa poata sustine si doua persoane care impreuna sa nu depaseasca 150 kg. Este echipat cu 7m de cordelina Lanex 4mm cu camasa tesuta des, rezistenta la frecare si cu o greutate scazuta. Impreuna cu cordelina hamacul Pom Pom nu depaseste 350g.

Acest proiect sustine productia locala prin colaborarea cu MinorSwing, primul producator specializat pe hamace din Romania, nascut in anul 2008 din pura pasiune pentru natura si cusut. Colaborarea dintre cele doua companii va continua pe viitor pentru a dezvolta modele noi de hamace si accesorii din materiale de calitate. Toate produsele Ihamac realizate impreuna cu MinorSwing sunt lucrate manual cu atentie si rabdare, pentru toti iubitorii de natura si amatorii de hamaceala autohtona.

hamac1

La final va invit sa ne intoarcem din cand in cand la origini ca sa descoperim o viata noua, mai buna, mai echilibrata si mai fericita pentru noi si copiii nostri. Invit sa ne intoarcem la lucrurile de baza si sa nu ne mai impiedicam in fiecare zi de maruntisuri inutile.

rapa

Ieri alergam in sus si jos pe vaile Rapei Corbilor, astazi, dupa multi ani am fost doar turist, obosit dar fericit sa redescopar o parte din copilarie.

Main Menu