Campingul cu hamacul

camping-cu-hamacul-in-retezat

Campingul cu hamacul
In primul rand as vrea sa ma prezint, sunt Victor Hodorog si sunt initiatorul proiectului Ihamac Romania. Am ajuns la dezvoltarea acestui proiect printr-o conjunctura, cautand solutii de camping ultralight pentru partidele mele de pescuit in care bagajeria excesiva reprezenta un impediment.
Dupa achizitia singurului hamac cu plasa de insecte pe care l-am gasit in Romania acum vreo 3 ani- made in China bineinteles- si care a „crapat” dupa 2 utilizari, am inceput sa scormonesc site-urile de afara, in general cele din State… ne place sau nu sa recunoastem, americanii au dictat si inca mai dicteaza aproape tot in materie de trekking si hiking.

camping-cu-hamacul

Asadar, mi-am deschis windows-urile larg catre peste 50 de site-uri de producatori, magazine online, reviste si site-uri de review-uri, dandu-mi seama ulterior de amploarea acestui fenomen despre care am gasit foarte putine insemnari pe la noi, in general pe site-urile de bushcraft sau freelanceri outdoor-isti autohtoni.

Nici pe langa noi fenomenul nu este foarte dezvoltat, dovada ca exista un singur mare producator serios de hamace tehnice de outdoor in toata Europa si anume DD Hammocks, cu care si colaborez inca de la deschiderea Ihamac. Exista producatori de hamace in Europa, cum sunt si cei de la Amazonas, sau cei interni Minorswing, Nahanny, dar care nu au dezvoltat inca o gama dedicata Trekingului all season, ci s-au axat mai degraba pe hamace simple, de oras sau de hiking.
Cu toate acestea, hamaceala autohtona facuta in oras (parcuri si gradini) a fost dusa la rang de arta de catre prietenii si colaboratorii de la Minorswing. Marea Hamaceala a fost copiata mai bine sau mai rau de alti antreprenori tineri si este una dintre cele mai ample miscari europene in acest domeniu – se intampla anual in Romania, la Cluj.

marea-hamaceala-cluj
Targetul despre care va vorbeam mai sus include insa toti iubitorii de hiking, trekking, camping, pescuit sau alte activitati outdoor care implica cel putin o noapte de cazare sub cerul plin de stele. In SUA cat si in intreaga Asia exista sute de trasee de trekking si hiking. Dintre cele mai cunoscute enumar Marele Canion, rezervatia Yellowstone, Arizona, Peru, Nepal, Patagonia etc
Cateva poze de exemplificare:

comunitate-de-hamacisticamping-hamac-grand-canyoniarna-in-hamacl
Pe de o parte ma bucur ca proiectul Ihamac tocmai asta isi doreste, sa initieze acest segment de piata in regiune si sunt sigur ca am si pregatirea cat si dozele de nebunie si ambitie necesare sa cladesc acest drum neexistent in Romania, campingul cu hamacul.
Pe de alta parte imi dau seama ca e foarte greu sa vii cu ceva nou intr-o piata de consum conservatoare, cel putin din punct de vedere al echipamentelor outdoor, dar in plina expansiune.

cu-hamacul-iarna
Hamaceala in orice sezon inclusiv iarna, eh, da, asta e un subiect si segment pe care mi-am propus sa il dezvolt in urmatorii ani, feedback-ul primit in primele 6 luni de activitate fiind unul destul de incurajator si le multumesc pe aceasta cale clientilor “open-minded” ai Ihamac.

gearjunkie
Multi dintre voi nu stiu sau sunt destul de sceptici in ceea ce priveste campingul cu hamacul. Avantajele fata de cort si tot calabalacul au mai fost expuse si reamintesc aici doar ca intreg echipamentul de camping poate fi redus la jumatate prin utilizarea hamacului, in plus unii considera campingul cu hamacul fiind unul mai confortabil.

Ca sa pasesti cu siguranta in tainele campingului cu hamacul, in sezonul rece in special, trebuie sa tii cont de 3 elemente principale:
I. Hamacul Double Layer + izopren
II. Underblanket sau Underquilt
III. Sacul de dormit
Despre fiecare din elementele de mai sus va voi povesti insa in urmatorul articol. Deocamdata sper ca am deschis putin ochii celor interesati de o altfel de aventura si un altfel de camping, mai wild, mai nonconformist, mai cool .

*hiking- termenul hiking inseamna Drumetie, in general drumetie pe trasee montane ( a nu se confunda cu alpinism), drumetii in zone rurale sau locuri pitoresti realizate in decursul unei zile sau ture.

*trekking- termenul a intrat in limba engleza la mijlocul secolului al XIX-lea si reprezinta o calatorie lunga si deseori anevoioasa, mergand pe jos (aka backpacking), sau mai pe romaneste, o insiruire de mai multe drumetii care includ bineinteles si camping-ul.

hamace-victor

Main Menu