Cum alegi hamacul potrivit

tipuri-de-hamace

Tips& tricks: cum iti alegi un hamac?

-lungime& latime, greutate sustinuta, greutate hamac-

Pentru ca in Romania acest “curent”, hamaceala, este introdus relativ recent, ne-am gandit ca ar fi bine sa detaliem cateva solutii de camping realizate cu ajutorul hamacului cat si lamuriri pentru o cat mai buna si precisa alegere a unui model de hamac.
Comparatia hamac- cort a mai fost dezbatuta si nu insistam aici decat pe diferenta de greutate dintre cele 2 produse de camping. Functie de calatoria, vacanta sau noaptea petrecuta in aer liber, de mijlocul de transport sau volumul rucsacului, fiecare dintre noi ne dam seama cam cat putem duce sau daca merita sa le ducem pe ambele. Un lucru cert este ca diferenta intre un cort si un hamac, ambele fully equipped. este de cel putin 2 pana la 3-4 kg.

Trebuie sa mentionam de la inceput ca obiectul acestui articol il reprezinta hamacele fara bare ( nu pe cele pe care le vedem la vecini in curte agatate de suporturi si care nu rateaza nici o secunda oportunitatea de a te azvarli din ele la cea mai mica miscare sau hamacele din franghie, incomode pe perioade lungi). Asadar, discutia noastra se axeaza pe hamacele outdoor& camping sau relaxare care au un singur punct de sustinere la fiecare capat, realizate din materiale durabile si din care posibilitatea de a te rasturna este foarte mica.

lungime
Hamac de 1 persoana sau 2+ persoane?
Suntem de parere ca hamacul este, a fost construit si trebuie folosit ca echipament individual pentru 1 singura persoana. Bineinteles ne place ideea de a sta intr-un hamac alaturi de persoana iubita sau de prieteni dar, cu timpul si in ciuda marketingului afisat de firmele consacrate de hamace, o sa realizati ca acest obiect de camping si relaxare este ideal pentru un singur individ.

I. Latimea& lungimea hamacului.
Latimea hamacului difera destul de mult de la 100 cm si pana la un maxim de 160-180 de cm, functie de tara de provenienta sau productie.
De ce 100 si de ce 160/180? Hamacele made in China in general sunt mai ieftine datorita latimii tipului de tesatura folosit, rolele de material de 160/180 de cm fata de cele de 100 cm dublandu-si pretul de achizitie, reflectat ulterior in pretul de vanzare. Ajustate pe lateral cu diverse tasaturi colorate, produsul finit atrage privirile, dar scade durata de viata a hamacului cat si entuziasmul utilizatorului. Daca vrei un hamac de care sa te folosesti mai mult de 1 sezon, recomandam produse realizate dintr-o singura bucata de material.
Latimea ideala a unui hamac este cuprinsa intre 140 si 160 de cm. Pentru relaxare, curte, gradina, mare, poti opta pentru o latime mai generoasa. Tineti cont insa de faptul ca o latime mare face ca lateralele hamacului sa se stranga pe langa corp si practic sa te acopere daca stai la jumatatea lui. Aviz claustrofobilor! Utilizatorii de hamace experimentati cat si cei care prefera variantele ultralight, tind sa prefere hamacele mai putin late, de mici dimensiuni si usoare, realizate in general din material rip-stop.
Pentru un individ de 1,80 si 80-85 kg, testele noastre arata ca latimea de 140-155 cm si lungimea de 2.70-2.80 cm sunt ideale. Valorile de mai sus iti garanteaza si dormitul in conditii excelente ( pe orice parte a corpului) si relaxarea. Pentru varianta feminina a individului 🙂 lungimea nu este o problema ci doar putem reduce din latimea hamacului, respectiv in jurul valorii de 140 cm.

II. Greutatea suportata de hamac
Greutatea suportata de hamac este in general data de producator si are o minima de 100 de kg si maxime…probabil netestate. Spre exemplu noi am testat hamacele Ihamac Traditional pana la aproape de 200 de kg( 150 kg greutate recomandata), noul Pom-Pom pana la 185 de kg( 150 kg, greutate recomandata), Minorswing Lemon si Leafgreen pana la 170 de kg si exemplele continua. Concluzia e una singura, aproape toate hamacele din site sustin greutati mai mari decat recomandarea producatorului, cu toate astea, e bine sa nu depasiti aceasta greutate pentru siguranta voastra.

III. Greutatea hamacului
Greutatile hamacelor difera de la 270 de grame ( Superlight DD Hammocks) si 350 de grame ( noul Pom-Pom) si pana la aproape 2 kilograme (Hennessy cu echipare completa). Fiecare categorie de hamace are plusuri si minusuri daca greutatea lor conteaza in calatoria ta. Si vorbind despre greutate, aceasta conteaza doar daca utilizatorul foloseste un mijloc de transport nemotorizat, bicicleta, trotineta, propriile picioare sau barca/caiacul.
O greutate mica sau foarte mica a hamacului iti asigura spatiu mai generos pentru alte obiecte, in acelasi timp nu-ti ofera nici protectia si nici confortul hamacelor complet echipate, dar de mai mari dimensiuni si greutati. Viceversa este de la sineinteleasa.
Mai multe despre greutatea hamacului, echipare si alegerea ideala pentru voi, in curand in subcategoria Tipul de activitate.

poze-hamace

Main Menu